Το δεδομένο πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει άγχος, μου δίνει την ευκαιρία να παραθέσω τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει κάποιος κολυμπώντας απέναντι στο συναίσθημα αυτό.
Το άγχος, είναι μια πολύ προσωπική αντίδραση για τον κάθε άνθρωπο. Όμως, δημιουργεί κάποιες φυσιολογικές μεταβολές που είναι κοινές σε όλους μας, δηλαδή:
-επιτάχυνση του καρδιακού μας ρυθμού
-επιτάχυνση της αναπνοής
-ένταση, σοκ των μυών
-ανακατανομή του αίματος από το δέρμα και σπλάχνα στους μεγάλους μυς.
Έχοντας κάποιος επιλέξει να κολυμπάει, μαθαίνει, κάνει κτήμα του τη αίσθηση των μεταβολών αυτών. Σε μια περίπτωση, λοιπόν, έντονου άγχους το να νιώθεις οικεία με αυτά τα συμπτώματα σίγουρα μπορεί να σε κάνει να επικεντρωθείς στο λόγο που στα δημιούργησε και όχι σε αυτά.
Εμβαθύνοντας, αδυνατώ να προσπεράσω την πρόσφατη ιατρική έρευνα που διάβασα, πως τα αγχολυτικά φάρμακα είναι τα πιο συχνά αναγραφόμενα στην ιατρική’’. Οι ουσίες που αυτά περιέχουν δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το ανακουφίζουν προσωρινά και όχι να θεραπεύουν. Η βασική παρενέργεια της χρήσης τους είναι η εξάρτηση λόγω ανοχής του οργανισμού στην αντιαγχώδη, ευφορική δράση τους.
Η κολύμβηση δεν θα λύσει τα προβλήματα που δημιουργούν τα άγχη του καθενός. Έχει όμως τη δυναμική να μας δημιουργήσει ευχάριστα συναισθήματα λόγω του ότι είναι το άθλημα με τη μεγαλύτερη αύξηση ενδορφινών (ορμόνη ευεξίας).
Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αλλάξει πραγματικά τον εγκέφαλο προς το καλύτερο, μέσω της έκκρισης μιας ορμόνης, της σεροτονίνης, η οποία υπάρχει στα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά χάπια, υπεύθυνη για την διάθεση αισιοδοξίας και που “μισή ώρα κολύμβησης” μπορεί απλόχερα και με φυσικό τρόπο να τη παράγει στον εγκέφαλο.
Γνωρίζοντας πολύ καλά πως η κολύμβηση στη μορφή του πρωταθλητισμού εμπεριέχει έντονο άγχος, απευθύνθηκα στον κολυμβητή της εθνικής μας Κώστα Μαρκόζη για το πώς το αντιμετωπίζει ο ίδιος.
‘’Η βασικότερη μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για την αντιμετώπιση του άγχους είναι η χαλάρωση. Σίγουρα το σώμα δε χαλαρώνει επειδή εμείς το διατάζουμε. Το ΝΕΡΟ όμως μας επιτρέπει να ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ συνειδητά το σώμα μας μόνο και μόνο από τη στιγμή που υπάρχουμε σε αυτό. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε όλα εκείνα τα σημεία που συγκεντρώνεται η ένταση, ώστε σιγά σιγά να αποβάλουμε το άγχος’’.
Πηγή: www.zougla.gr/