Μπορεί σε κάποιες τροφές να έχει «βγει το όνομα» και η κακή τους φήμη να μας αποτρέπει από το να τις καταναλώσουμε, αν όμως το ψάξουμε καλύτερα θα δούμε ότι τελικά μπορούν να μας ωφελήσουν. Μήπως ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε το όνομά τους;
Πάντα μας χτυπούσαν το χέρι όταν πηγαίναμε να κόψουμε ένα κομματάκι σοκολάτα και όσο κι αν λιγουρευόμασταν λίγη από τη μπίρα του θείου μας, ποτέ δεν μας έδιναν, λέγοντάς μας ότι «κάνει κακό». Αναπόφευκτα, διατηρήσαμε κι εμείς την κακή αυτή φήμη σε κάποιες τροφές, προσπαθώντας να τις αποφύγουμε όπως μπορούμε, χωρίς να ψάξουμε περαιτέρω αν όντως είναι βλαβερές.
Όπως λέει, όμως, κι ο σοφός λαός «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά τ’ όνομα» και εν προκειμένω κάποιες τροφές όχι μόνο δεν είναι βλαβερές, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά έχουν και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μας ωφελήσουν σε διάφορους τομείς της υγείας μας. Ας αφήσουμε λοιπόν τις φήμες κατά μέρος κι ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από κάποιες τροφές που θέλουμε να φάμε (ή να πιούμε), αλλά αποφεύγουμε.
Ζυμαρικά: είναι το… «καύσιμό» μας
Ξέρουμε όλοι ότι τα ζυμαρικά είναι επεξεργασμένα και πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι, όμως, αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού μας και είναι απαραίτητοι για τον εγκέφαλο και το σώμα μας, προκειμένου να λειτουργούν όπως πρέπει. Θυμηθείτε μόνο πως όσο λιγότερο τα βράσετε, τόσο καλύτερα γιατί ανεβαίνει λιγότερο ο γλυκαιμικός τους δείκτης και άρα δεν προκαλούν μεγάλη και απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος, ενώ επίσης τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Συνδυάστε τα με λίγη πρωτεΐνη ή λαχανικά, έτσι ώστε να ενσωματώσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο πιάτο σας και να μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση ζυμαρικών.
Μαύρη σοκολάτα: χορταστική και ευεργετική για τη σιλουέτα μας
Ήρθε η ώρα να πάρετε την εκδίκησή σας για όση σοκολάτα έχετε στερηθεί τα προηγούμενα χρόνια (όχι… μονομιάς). Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Diabetes, η μαύρη σοκολάτα μας χαρίζει το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα με αποτέλεσμα να πεινάμε λιγότερο, άρα και να τρώμε λιγότερο μετά την κατανάλωσή της. Στο πλαίσιο της μελέτης ερευνήθηκε η πρόσληψη θερμίδων των συμμετεχόντων μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και βρέθηκε ότι όσοι την προτιμούσαν, κατανάλωναν 17% λιγότερες θερμίδες στο επόμενό τους γεύμα, σε σχέση με αυτούς που διάλεγαν τη σοκολάτα γάλακτος. Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε, γιατί μια μπάρα σοκολάτας περιέχει περίπου 400 θερμίδες. Φάτε λιγότερο από τη μισή και αν τρώτε καθημερινά, προτιμήστε ακόμη λιγότερο.
Μπίρα: κι όμως, είναι θρεπτική
Φοβούμενοι τη λεγόμενη… «μπιροκοιλιά» σίγουρα θα είπατε πολλές φορές «όχι» σε ένα από τα αγαπημένα σας αλκοολούχα ποτά, πιστεύοντας ότι το μόνο που σας προσφέρουν είναι «κενές» θερμίδες που πάνε απευθείας στην κοιλιά. Την επόμενη φορά, όμως, μπορείτε να πείτε «ναι» άφοβα, αφού σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology, η μπίρα μπορεί να είναι ευεργετική για την καρδιά, μειώνοντας τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων κατά 30%, συν του ότι το κοιλιακό λίπος βρέθηκε λιγότερο σε αυτούς που την κατανάλωναν εντός ορίων. Ο λόγος είναι οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) που συναντούμε στο αλκοολούχο αυτό ποτό, αλλά και οι βιταμίνες της. Προσέξτε μόνο μην λέτε πάντα «ναι» σε κάθε γέμισμα και καταλήξετε μεταξύ μέθης και λιποθυμίας, πονοκέφαλο και μερικά και παραπανίσια κιλά. Φροντίστε να μην ξεπερνάτε τη μία, το πολύ μιάμιση μπίρα την ημέρα, για να μην έχετε αντίθετα αποτελέσματα.
Καρύδα: δεν είναι μόνο για τους… ναυαγούς
Σας άρεσε πάντα το άρωμά της και η μυρωδάτη γεύση της, απ’ όσο ξέρετε, όμως, περιέχει αρκετή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και είναι μια από τις εν δυνάμει βλαβερές τροφές για την υγεία της καρδιάς και των αρτηριών μας. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά; Παρ’ όλο που η καρύδα περιέχει όντως κορεσμένα λιπαρά, περισσότερο από το 50% αυτών είναι το λαυρικό οξύ, το οποίο σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition αν και αυξάνει την κακή LDL χοληστερόλη, αυξάνει ταυτόχρονα και την καλή LDL ακόμη περισσότερο, μειώνοντας τελικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Το υπόλοιπο ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών της είναι τέτοιου είδους που έχουν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης. Προτιμήστε τη σαν σνακ, το οποίο θα σας χορτάσει χωρίς να ανεβάσει απότομα το σάκχαρο του αίματος, αλλά προσέξτε και πάλι την ποσότητα που θα καταναλώσετε, αφού η περιεκτικότητά της σε θερμίδες είναι υψηλή.
Καφές: η καφεΐνη σε σωστές δόσεις κάνει καλό
Κατά πάσα πιθανότητα, τον καφέ δεν προσπαθήσατε ποτέ να τον «κόψετε» παρ’ όλο που παλιότερα πιστεύατε ότι σας κάνει κακό. Όπως αποδεικνύεται κάνατε καλά, αφού εκτός του ότι μας προστατεύει από το Αλτσχάιμερ, ο καφές μπορεί να εμποδίσει και την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με ερευνητές της Βοστόνης, όσοι καταναλώνουν περίπου 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της επικίνδυνης αυτής νόσου, σε σχέση με τους υπόλοιπους, πιθανόν λόγω των αντιοξειδωτικών τους. Προσοχή: το γάλα, η ζάχαρη, η σαντιγί και όλα αυτά τα γευστικά πρόσθετα, δυστυχώς δεν ενισχύουν τη δράση του καφέ – απεναντίας. Προτιμήστε τον σκέτο ή με λίγη καστανή ζάχαρη.
Κρασί: προτιμήστε το κόκκινο
Είναι πλέον αρκετές οι μελέτες που έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, ευεργετώντας την καρδιά μας, ενώ κάποιοι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να επιβραδύνει τη φθορά των μυών μας. Ξέρατε, όμως, ότι μπορεί να αποτρέψει το κάψιμο από τον ήλιο; Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκουμε στο σταφύλι δρουν έτσι ώστε να σταματούν τη δημιουργία ενζύμων που σκοτώνουν τα κύτταρα του δέρματος. Και πάλι, βέβαια, το «παν μέτρον άριστον» είναι το… παν.
Ψωμί: επιλέξτε το σωστό
Εδώ και χρόνια περνάμε από φούρνο και κοιτάμε από την άλλη, αφού έχουμε ακούσει και διαβάσει αμέτρητες φορές ότι το ψωμί θα μας προσθέσει κιλά, καταναλώνοντάς το με το φαγητό μας, τη σαλάτα μας κ.λπ. Παρ’ όλο που είναι αλήθεια ότι περιέχει υδατάνθρακες, δεν είναι αυτός ο λόγος που αυξάνεται το βάρος μας. Τα πυκνής σύστασης ψωμάκια έχουν περίπου 2 με 4 φορές περισσότερες θερμίδες σε σχέση με μια φέτα ψωμί, λόγω του ότι είναι συμπιεσμένα, οπότε αντί να αποφεύγετε γενικά το ψωμί, καλύτερα να βγάλετε αυτά από τη διατροφή σας. Επιστρέψτε στον εαυτό σας μια φέτα ψωμί και μάλιστα ολικής άλεσης, το οποίο βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και μας δίνει ενέργεια, λόγω των σύνθετων υδατανθράκων του κι αν είστε σε εστιατόριο, προτιμήστε αυτό που είναι πιο ελαφρύ στο χέρι σας – αυτό θα έχει και τις λιγότερες θερμίδες.
endiaferonta.com