Αρκετοί αποφεύγουν τα σνακ πριν τη γυμναστική για να μη φουσκώσουν ή για να μη φορτωθούν θερμίδες. Είναι όμως σωστή αυτή η τακτική;
Μπορείτε να φάτε κάτι πριν γυμναστείτε, αρκεί το σνακ που θα επιλέξετε να μην είναι πολύ βαρύ. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι καλό να γυμναζόμαστε εντελώς νηστικοί, καθώς η πρακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση του μυϊκού ιστού.
Χωρίς «καύσιμο» για τη γυμναστική μας, ο μυϊκός ιστός διασπάται για την παραγωγή γλυκόζης, έκβαση καθόλου ιδανική είτε για κάποιον που προσπαθεί να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα είτε για κάποιον που προσπαθεί να αδυνατίσει. Η διάσπαση του μυϊκού ιστού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολικό ρυθμό ή να οδηγήσει σε τραυματισμό κατά την άσκηση.
Τι τρώμε λοιπόν πριν τη γυμναστική;
Το σνακ που θα επιλέξουμε εξαρτάται από το είδος και τη διάρκεια της προπόνησης που θα κάνουμε. Η πρώτη πηγή ενέργειας στην οποία στρέφεται ο οργανισμός μας, για μερικά μόλις δευτερόλεπτα, η τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), ένα σύνθετο μόριο που υπάρχει στο σώμα. Αμέσως μετά, ο οργανισμός χρησιμοποιεί γλυκόζη (σάκχαρα) για άμεση αλλά μεγαλύτερης διάρκειας ενέργεια. Τέλος, κατά τη μακρόχρονη άσκηση, το σώμα αρχίζει να διασπά τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες (γλυκογόνο).
Βασικοί κανόνες
Όσο πλησιάζει η ώρα που θα γυμναστούμε, τόσο πιο απλό πρέπει να είναι το γεύμα ή το σνακ που θα επιλέξουμε. Εάν φάμε 2-3 ώρες πριν, ο οργανισμός μας θα έχει χρόνο να χωνέψει το γεύμα κι έτσι μπορούμε να καταναλώσουμε πρωτεΐνες συνδυαστικά με λιπαρά και φυτικές ίνες, συστατικά που διασπώνται με πιο αργό ρυθμό. Την τελευταία ώρα πριν την προπόνηση, θα πρέπει να φάμε κάτι που απορροφάται ταχύτερα, όπως ένα φρούτο ή λίγα δημητριακά. Ένα γεύμα ή σνακ που δεν έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό είναι άχρηστο ως καύσιμο και βαραίνει το στομάχι. Επίσης, όσο μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η ένταση της προπόνησης, τόσο μικρότερο θα πρέπει να είναι το γεύμα ή τόσο περισσότερη ώρα θα πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ τη στιγμή που θα καταναλωθεί έως τη στιγμή που θα γυμναστούμε.