Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
31 Μαϊ 15 ← πίσω

Τι να Αποφεύγουμε Μετά το Φαγητό

Μην περπατάς μετά το φαγητό... Μην πέφτεις για ύπνο με γεμάτο στομάχι... Μην, μην, μην... Τελικά, τι μας κάνει καλό να κάνουμε μετά από το φαγητό και τι όχι; Οι απόψεις διίστανται, γι' αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαλευκάνουμε το τοπίο...


Περπάτημα


Δεν είναι καλή ιδέα, γιατί μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία. Αν όμως ξεκινήσουμε το περπάτημα 30 λεπτά μετά το φαγητό, τότε μόνο καλό κάνουμε στο σώμα μας. Ερευνητές στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι το περπάτημα μετά από λίγη ξεκούραση από το γεύμα, είναι ένας καλός τρόπος για να ρυθμίσουμε το μεταβολισμό μας, αλλά και να κάψουμε ενέργεια. Επιπλέον, η αμερικάνικη Κλινική Ύπνου Mayo υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο, κοιμόμαστε πιο γρήγορα και πιο βαθιά. Δέκα λεπτά περπατήματος αρκούν για να κάνουν τη διαφορά!


Κολύμπι


Για κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα θα πρέπει να περιμένουμε 3 ώρες αφότου γευματίσαμε ή καταναλώσαμε αλκοόλ. Το γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο, γιατί η καρδιά μας αναγκάζεται να δουλέψει εντατικά, τόσο για να συνεχίσει την πέψη όσο και για να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης. Από την άλλη, δεν είναι καλό να κολυμπάμε και με εντελώς άδειο στομάχι, γιατί είναι πολύ πιθανό να μείνουμε από δυνάμεις. Μπορούμε να φάμε κάτι ελαφρύ, όπως 1-2 φρυγανιές με λίγο τυρί, ένα κουλούρι, ένα φρούτο, το νωρίτερο 1,5 ώρα πριν το κολύμπι, για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας και την σκληρά εργαζόμενη καρδιά μας.



Ύπνος


Φάγατε και πέσατε ξεροί για ύπνο;  Μαντέψτε…  Δεν μας κάνει καλό!  Όταν ξαπλώνουμε μετά από ένα γεύμα, κάποια ποσότητα πεπτικών υγρών από το στομάχι γυρνάει πίσω στον οισοφάγο και λόγω της όξινης φύσης τους, «καίνε» το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου, γι’ αυτό και νιώθουμε ένα κάψιμο στο στόμα και το λαιμό.  Επίσης, όταν κοιμόμαστε αμέσως μετά το φαγητό, ασκείται υπερβολική πίεση στο διάφραγμα, κάτι που προκαλεί ροχαλητό ή και άπνοια κατά τον ύπνο.  Επιπλέον, ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό σχετίζεται και με την παχυσαρκία, γι’ αυτό κάνουμε πρώτα τον περίπατό μας ή απασχολούμαστε με ξεκούραστα κι ευχάριστα πράγματα και μετά από 2 ώρες μπορούμε κυριολεκτικά να ξεραθούμε στον ύπνο!



Κάπνισμα


Όσον αφορά το κάπνισμα μετά το φαγητό, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι επιδρά αρνητικά στη λειτουργία των μυών του παχέως εντέρου και κατ” επέκταση στη συνολική πεπτική λειτουργία.  Άλλος ένας λόγος για να πάρουν οι καπνιστές τη μεγάλη απόφαση, που στο τέλος θα τους δικαιώσει.


Κατανάλωση φρούτων


Το ότι πρέπει να τρώμε φρούτα το λένε όλοι. Αυτό που δεν μας λένε είναι το πότε πρέπει να τα τρώμε. Τα φρούτα (εκτός από τις μπανάνες και τους χουρμάδες) είναι πολύ εύκολα στη χώνεψη γιατί περιέχουν απλά σάκχαρα. Η πέψη τους ολοκληρώνεται σε περίπου 20 λεπτά. Αν όμως φάμε φρούτο μετά το φαγητό, αυτό παραμένει στο στομάχι μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη των υπόλοιπων τροφών. Όση ώρα «περιμένει», το φρούτο αλλοιώνεται, αρχίζει η σήψη του και η τελική θρεπτική του αξία μειώνεται σημαντικά. Η καλύτερη λύση είναι να τρώμε το φρούτο μας τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν ή 3 ώρες μετά το φαγητό και κατά προτίμηση το πρωί, για να πάρουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε και να ξεκινήσουμε δυνατοί την ημέρα μας.


Μπάνιο


Η πέψη χρειάζεται πολλή ενέργεια και καλή κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία του στομάχου και του εντέρου. Όταν όμως κάνουμε ζεστό μπάνιο, η θερμοκρασία του σώματος μας ανεβαίνει. Για να μπορέσει ο οργανισμός να την επαναφέρει στα φυσιολογικά της επίπεδα, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, ώστε να απελευθερωθεί η περιττή θερμότητα. Έτσι, δεν φτάνει το απαιτούμενο αίμα στο στομάχι μας, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διαδικασία της πέψης. Ας αφήσουμε, λοιπόν, το μπάνιο να περιμένει τουλάχιστον 1 ώρα μετά το φαγητό.


Χαλάρωμα ζώνης


Πολύ συχνά συμβαίνει να φάμε τόσο πολύ που αναγκαζόμαστε να χαλαρώσουμε ζώνες και κουμπιά από τα ρούχα μας.  Ωστόσο, κάνοντας αυτήν την κίνηση, έχουμε ήδη κάνει ένα μεγάλο λάθος – έχουμε φάει παραπάνω απ’ όσο έπρεπε – και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε άλλο ένα – να συνεχίσουμε το φαγητό!  Αν στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού και τις δυσάρεστες συνέπειές του (κοιλιακό άλγος, δυσπεψία, κ.ά.), προσθέσουμε και τη χαλάρωση των κοιλιακών μας, που στο μέλλον θα μας αφήσουν μία ευμεγέθη κοιλίτσα, τότε καλύτερα να μάθουμε να σταματάμε να τρώμε, έχοντας ως όριο τα ρούχα μας!

Αλλάζουμε συνήθειες πριν και μετά το φαγητό ...κάνει καλό!


Πηγή: blog.ideales.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News