Ωστόσο, κάθε τύπος μαγειρέματος (στον ατμό, στον φούρνο μικροκυμάτων, βράσιμο, τηγάνισμα κλπ) έχει την δική του επίδραση στις θρεπτικές ουσίες και χημικές ενώσεις που συμβάλλουν στην υγεία μας μέσα από κάθε τροφή.
Έρευνα του 2008 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν μόνο ωμές τροφές είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Α και σχετικά υψηλά επίπεδα β-καροτένιου (ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στα σκούρα πράσινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά), αλλά χαμηλά επίπεδα του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου (κόκκινη χρωστική, που βρίσκεται στις ντομάτες και τις κόκκινες πιπεριές, μεταξύ άλλων). Αυτό υποδηλώνει ότι δεν πρέπει όλα τα λαχανικά να καταναλώνονται ωμά, ούτε πρέπει όλα τα μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα να «κοπούν μαχαίρι» από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Δείτε ποιες τροφές πρέπει να τις καταναλώνετε ωμές, αν μπορείτε:
Μπρόκολο
Είναι γεμάτο με βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και πρωτεΐνες. Επιπλέον, περιέχει την ένωση σουλφοραφάνη, η οποία καταπολεμάει τα καρκινικά κύτταρα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι εκείνοι καταναλώνουν ωμό μπρόκολο απορροφούν την σουλφοραφάνη πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν μαγειρεμένο μπρόκολο.
Καρύδα
Το πόσιμο νερό καρύδας έχει παρόμοιες ιδιότητες με ένα αθλητικό ποτό, γιατί έχει φυσική ενυδατική δράση και τα υψηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών. Το νερό καρύδας είναι επίσης πλούσιο σε νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο. Η αποξηραμένη καρύδα ή η ζαχαρούχος καρύδα δεν παρέχουν τα ίδια οφέλη.
Φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα χάνουν σε μεγάλο βαθμό την θρεπτική τους αξία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει πως έχουν και περισσότερες θερμίδες αλλά και υδατάνθρακες. Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που έχουν τα φρούτα χάνονται όταν μαγειρευτούν.
Σκόρδο
Σίγουρα είναι δύσκολο να το τρώτε σκέτο, αλλά περιέχει αλλικίνη, η οποία μπορεί να απορροφηθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες σε ακατέργαστη κατάσταση. Το μαγείρεμα του σκόρδου μπορεί να αδρανοποιήσει ένα ένζυμο στο σκόρδο που βοηθά στον σχηματισμό της αλλικίνης.
Κρεμμύδια
Ισχύει ό,τι και με το σκόρδο. Τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης αλλικίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της πείνας, την πρόληψη του καρκίνου και να προωθήσει την υγεία της καρδιάς. Επίσης είναι ιδανική τροφή για να λάβετε μια καλή δόση της βιοφλαβονοειδούς κερσετίνης. Όταν, όμως, μαγειρεύονται, τα πολύτιμα αυτά ένζυμα που καταπολεμούν τον καρκίνο εξαφανίζονται.
Πηγή: www.agroticanews.gr/