Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
18 Ιουλ 15 ← πίσω

Ώρα να κόψουμε τις «κακές» διατροφικές μας συνήθειες

Σας αρέσει να τσιμπολογάτε όταν δουλεύετε ή διαβάζετε; Συνηθίζετε να πίνετε πολύ όταν βγαίνετε έξω το βράδυ; 'Η μήπως η μεταμεσονύχτια επίσκεψη στο ψυγείο σας, είναι συνηθισμένο φαινόμενο; Δείτε πώς να κόψετε τις κακές διατροφικές σας συνήθειες.

Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε κακές-βλαβερές διατροφικές συνήθειες, που τις αποκτήσαμε είτε από την παιδική ηλικία, είτε μεταγενέστερα λόγω άγχους και καθημερινότητας.

Όσο κι αν πιστεύουμε ότι δεν παθαίνουμε τίποτα με το να καταναλώνουμε συνεχώς έτοιμο φαγητό απ’ έξω ή να τρώμε παχυντικά γλυκά και λαχταριστά επιδόρπια χωρίς μέτρο, κάποια στιγμή ο οργανισμός μας θα καταρρεύσει.

Βέβαια, αν είστε εθισμένοι σε αυτές τις βλαβερές διατροφικές συνήθειες, δεν είναι εύκολο να τις αποβάλλετε άμεσα, χωρίς κόπο και κυρίως χωρίς περαιτέρω ψυχολογικές επιπτώσεις.

Υπάρχουν όμως εναλλακτικές που οδηγούν στην σταδιακή απεξάρτησή μας, από τις συγκεκριμένες συνήθειες

Δεν πίνουμε αλκοόλ με άδειο στομάχι

Ένα μπουκάλι μπύρας έχει περίπου 150 θερμίδες και μόλις μερικά ποτά, μας «φορτώνουν» με το 1/4 των απαιτούμενων θερμίδων καθημερινά. Η μπύρα και γενικά το αλκοόλ, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και όταν καταναλώνονται με άδειο το στομάχι, διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος και αποθηκεύονται ως λίπος. Επίσης, το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό και ενισχύει συνεχώς το αίσθημα της πείνας και του άδειου στομαχιού. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός αντιμετωπίζει το αλκοόλ σαν δηλητήριο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποβάλλει, διακόπτοντας την κανονική παραγωγή της γλυκόζης. Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης μας κάνουν να νιώθουμε συνεχώς πεινασμένοι και να τρώμε περισσότερο. Πίνοντας ποτό με άδειο το στομάχι, θα χρειαστεί να καταναλώσουμε οτιδήποτε βρεθεί μπροστά μας για να ενισχύσουμε τα επίπεδα γλυκόζης και πάλι χωρίς αποτέλεσμα αν ο οργανισμός μας δεν αποβάλλει πλήρως το αλκοόλ.


Εναλλακτική λύση: Είναι προτιμότερο να έχουμε φάει κάτι πριν πιούμε τη μπύρα μας ή οποιοδήποτε άλλο ποτό, ώστε το φαγητό να μπορέσει να συγκρατήσει το αλκοόλ, από το να διαχυθεί αυτό στο αίμα και να γίνει λίπος. Εάν δεν έχετε χρόνο να φάτε, πιείτε ένα ποτήρι γάλα, καθώς οι πρωτεϊνες ενισχύουν σημαντικά την απορρόφηση του αλκοόλ. Είναι ένας καλός τρόπος και για να τρώμε και για να πίνουμε λιγότερο, αποφεύγοντας τη συσσώρευση περιττού βάρους.

Δεν τρώμε βαριά πριν να κοιμηθούμε

Ένα μεγάλο χορταστικό γεύμα μπορεί να μας οδηγήσει κατευθείαν στο κρεβάτι, ενώ συχνά μπορεί να προκαλέσει και εντερικές διαταραχές. Αν και δεν έχει αποδειχθεί πλήρως ότι πάντα το βραδινό λίγο πριν τον ύπνο μετατρέπεται σε λίπος και περιττό βάρος, το σίγουρο είναι ότι όταν το δείπνο μας είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, το πιθανότερο είναι ο οργανισμός να μην μπορέσει να κάνει την αναγκαία καύση όλων των υδατανθράκων που καταναλώσαμε. Ακόμη κι αν με τα προηγούμενα γεύματα μέσα στην ημέρα δεν έχουμε λάβει όλες τις απαιτούμενες θερμίδες, το ενισχυμένο βραδινό δεν μας βοηθά, αλλά αντίθετα συσσωρεύει περισσότερες μη αναγκαίες τελικά θερμίδες. Ιδίως αν δεν είμαστε αθλητικοί τύποι, οι πιθανότητες να βλάψουμε τον οργανισμό μας με το βραδινό είναι πολύ πιο αυξημένες.


Εναλλακτική λύση: Μπορούμε να καταναλώνουμε λαχανικά και άπαχες τροφές για βραδινό, ώστε να κοιμόμαστε πιο ήρεμα. Η κούραση και η εξάντληση μετά από μια δύσκολη μέρα δεν απαιτεί απαραίτητα ένα μεγάλο γεύμα. Ενδεχομένως να χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο ή χαλάρωση. Πέραν αυτού καλό είναι οι τροφές μας να είναι άπαχες και πλούσιες σε πρωτεϊνες και να προτιμάμε τα λαχανικά. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά και οι πρωτεϊνούχες τροφές, μας προσφέρουν το αίσθημα της πληρότητας και παράλληλα είναι χαμηλές σε θερμίδες. Εάν δεν έχουμε λάβει τα αναγκαία ημερήσια αποθέματα θερμίδων, μπορούμε άφοβα να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες λαχανικών ή κάποιων σνακ πλούσιων σε πρωτεΐνες. Λίγο στήθος από κοτόπουλο ή τυρί cottage, είναι και γευστικά και ελαφριά σαν επιλογές. Όλα δε τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχουν οι τροφές αυτές, συμβάλλουν στη θρέψη του ίδιου μας του οργανισμού.


Δεν καταναλώνουμε πολλούς φρέσκους χυμούς

Όταν ήμασταν παιδιά οι γονείς μας, μας προέτρεπαν συνεχώς να πιούμε το φρέσκο χυμό μας. Είναι πράγματι ωφέλιμος για τον οργανισμό μας; Όντως, ο φυσικός χυμός είναι πλούσιος σε βιταμίνες, αλλά συνήθως περιέχει και πολλή ζάχαρη (ο συσκευασμένος). Σίγουρα περισσότερη απ’ όση περιέχουν τα τρόφιμα από τα οποία προέρχεται. Όταν η ζάχαρη δεν μετατρέπεται σε ενέργεια, γίνεται απευθείας λίπος. Με το να πίνουμε πολλά ποτήρια φρέσκου χυμού, μάλλον θα δούμε ξαφνικά το σώμα μας να παχαίνει και θα αναρωτιόμαστε πως συνέβη αυτό.


Εναλλακτική λύση: Προτιμήστε να φάτε ολόκληρο το φρούτο αντί να το πιείτε με τη μορφή συσκευασμένου χυμού. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη του φρούτου είναι σαφώς μικρότερη απ’ ό,τι του χυμού. Παράλληλα το φρούτο από μόνο του περιέχει περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με ένα ποτήρι χυμό. Ακόμη οι φυτικές ίνες, τονώνουν τον οργανισμό ενώ επιβραδύνουν την αποθήκευση της ζάχαρης στις αρτηρίες.

Αποφεύγουμε τα συνεχή τσιμπολογήματα

Ασυναίσθητα ή όχι, συχνά να τσιμπολογάμε σοκολάτες, πατατάκια, μπισκότα ή άλλα τέτοιου είδους σνακ εν ώρα εργασίας. Μπορεί να νομίζουμε ότι μας βοηθάνε εκείνη τη στιγμή που τα καταναλώνουμε, αλλά ταυτόχρονα όμως μας παχαίνουν και μάλιστα πολύ. Τα αλμυρά σνακ επιπλέον, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση της πίεσης. Απ’ όποια πλευρά και να το δούμε, το τσιμπολόγημα επιβαρύνει τον οργανισμό μας.


Εναλλακτική λύση: Περιορίζουμε το τσιμπολόγημα. Μπορεί να θέλει λίγη περισσότερη προσπάθεια και πειθαρχία, αλλά ο στόχος είναι εφικτός. Για παράδειγμα δεν είναι ανάγκη να βάζουμε όλη τη σακούλα με τα πατατάκια μπροστά μας. Μια μικρή μερίδα αρκεί, ενώ καλό είναι να προτιμάμε τις μικρές συσκευασίες. Κάθε φορά που θα θέλουμε να «απλώσουμε χέρι» στους μικρούς γευστικούς πειρασμούς, ας το καταγράφουμε για να μπορούμε να ελέγχουμε και την πρόοδο που σημειώσαμε. Μόνο έτσι θα συνειδητοποιήσουμε τι και πόσο τρώμε μέσα στη μέρα. Μπορούμε ακόμη, τα τρία γεύματα να τα κάνουμε πέντε μέσα στην ημέρα, ώστε να βελτιώσουμε το μεταβολισμό μας και να αισθανόμαστε χορτάτοι.


Πηγή: www.clickatlife.gr/

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News