Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
21 Αυγ 15 ← πίσω

Ωμοφαγία: μόδα ή ανάγκη;

Το κίνημα της row food, ιδεολογία και διατροφή

H ωμοφαγία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα είδος διατροφής που αποτελεί από μόνο του ιδεολογία και δεν έχει καμία σχέση με ό,τι άλλο συναντάμε κατά καιρούς, γιατί πολύ απλά πρόκειται για φαγητό που δεν είναι μαγειρεμένο! 


Το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από βιολογική ανάγκη. Είναι κουλτούρα, είναι πολιτισμός, είναι λόγος και αφορμή για επικοινωνία και συναναστροφή. Είναι τρόπος έκφρασης για εκείνον που το μαγειρεύει, απόλαυση για εκείνον που το δοκιμάζει, συναισθήματα και για τους δύο. Φιλοσοφία και τρόπος ζωής. Τις περισσότερες φορές ένα είδος διατροφής αντιπροσωπεύει και καθορίζει τον δέκτη και μαρτυρά πολλά για τη ζωή του και την καθημερινότητά του. Το «είμαστε ό,τι τρώμε», δεν προέκυψε τυχαία. 


Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία κάτι καινούργιο, κάποιοι από εμάς είμαστε της πιο παραδοσιακής κουζίνας, φοβόμαστε τις ξενόφερτες γεύσεις και τους ασυνήθιστους συνδυασμούς, κάποιοι άλλοι είναι πιο τολμηροί και δοκιμάζουν με λαχτάρα ό, τι νέο κυκλοφορεί. Τα νέα γύρω από τον χώρο του φαγητού «τρέχουν» συνεχώς, είναι μια τέχνη σε πλήρη εξέλιξη και πάντα θα είναι, ακόμα και στην Ελλάδα που έχουμε το σουβλάκι ευαγγέλιο και τα γεμιστά εικόνισμα. 


Τι σημαίνει ωμοφαγία


Κι ενώ συνήθως έχουμε να κάνουμε με ξεχωριστούς τρόπους μαγειρέματος και νεοεισαχθέντα υλικά, με τεχνικές και σεφ που διαθέτουν εντυπωσιακά ονόματα, βλέπουμε ότι κάτι εντελώς διαφορετικό κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ένα είδος διατροφής που αποτελεί από μόνο του ιδεολογία και δεν έχει καμία σχέση με ό,τι άλλο συναντάμε κατά καιρούς, γιατί πολύ απλά πρόκειται για φαγητό που δεν είναι μαγειρεμένο!  Πρόκειται για πιάτα και συνταγές που αποτελούνται από ωμές τροφές, χωρίς καμία θερμική επεξεργασία. Με προϊόντα προσεκτικά διαλεγμένα, βιολογικής καλλιέργειας και πάντα φρέσκα, στην εποχή τους. Πολλές από αυτές τις συνταγές, όταν τις βλέπεις ή τις δοκιμάζεις, δεν πιστεύεις πόσο νόστιμες είναι. Διαπιστώνεις ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνες της κοινής διατροφής!


Ναι, η ωμοφαγία τελικά είναι πιο γνωστή και καλοδεχούμενη από όσο νομίζαμε και αυτό το διαπιστώσαμε συνομιλώντας με ανθρώπους που την έχουν βάλει στη ζωή τους και την έχουν αγαπήσει εδώ και χρόνια.  Και σε αντίθεση με άλλα είδη διατροφής, δεν πρόκειται για trend και «δηθενιά», αλλά για μια σοβαρή άποψη με σημαντικές προεκτάσεις για την υγεία μας.


Η σχέση της ωμοφαγίας με τη χορτοφαγία


Η ωμοφαγική διατροφή είναι συνήθως χορτοφαγική και αυτή είναι η βασική τους ομοιότητα. Στην χορτοφαγία πολλές φορές το φαγητό υφίσταται θερμική επεξεργασία, όμως όσο γίνεται λιγότερο, γιατί μαγειρεύοντας τις τροφές, αλλοιώνονται ή και καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους και ταυτόχρονα  καταστρέφονται τα ένζυμα που διαθέτουν και χάρη στα οποία συντελείται η πέψη. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός καλείται να συνθέσει πεπτικά ένζυμα, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο την πέψη της μαγειρεμένης τροφής δύσκολη, κουραστική και χρονοβόρα. Αντίθετα, στην ωμοφαγία, οι τροφές είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη: ωμές! Δεν υπάρχει τίποτα μαγειρεμένο πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου, που είναι η θερμοκρασία του ήλιου στη γη. Πολλοί ωμοφάγοι είναι περιστασιακά και χορτοφάγοι. Και στις δύο περιπτώσεις, αποφεύγεται οτιδήποτε ζωικό και οτιδήποτε περιέχει λακτόζη. 


Ωμοφαγία και φυσική κατάσταση

Το σώμα απελευθερώνεται, γίνεται πιο ανάλαφρο, αποκτά ζωντάνια και ενέργεια, σύμφωνα με κοινή ομολογία ανθρώπων που ακολουθούν την ωμοφαγία στην ζωή τους. Μιλάμε με την επικεφαλής της κολεκτίβας Troo Food Liberation, Δάφνη Τσάτσου. 


«Είναι θεραπευτική τεχνική, της οποίας τα στοιχεία εύκολα γίνονται καθημερινές συνήθειες και μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ στην υγεία μας και στην ποιότητα της ζωής μας.  Αν τρως κυρίως ωμοφαγικά δεν θα βρεις εύκολα κάτι να φας σε εστιατόριο, οπότε αρχίζεις να φτιάχνεις μόνος σου όλα σου τα γεύματά σου και πολλές φορές πρέπει να προνοήσεις να μουλιάσεις κάποιους ξηρούς καρπούς, να ετοιμάσεις φύτρες κ.λ.π. Επίσης, όταν καθαρίζει ο οργανισμός σου αρχίζεις να αισθάνεσαι τι ακριβώς κάνει η κάθε τροφή στο σώμα σου, επομένως  δεν σου είναι εύκολο να φας πράγματα που δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά..», μας λέει χαρακτηριστικά.  Και συνεχίζει: 


«Πρέπει  πάντα να τρώμε ισορροπημένα και με μέτρο, να ακούμε το σώμα μας και να σεβόμαστε τις ανάγκες του. Μπορεί η απόλυτη ωμοφαγία να μην είναι πάντα αυτό που χρειαζόμαστε. Μπορεί να χρειαζόμαστε κάτι ζεστό, κάτι μαγειρεμένο, ειδικά τον χειμώνα που κάνει κρύο. Είναι καλό να ξέρουμε κάποια πράγματα για τη διατροφή και μετά να δουλεύουμε με το σώμα μας, του οποίου οι ανάγκες αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές και με την ηλικία και γενικά πάντα αλλάζει όπως όλα, οπότε πρέπει και εμείς να παρατηρούμε και να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες του».

Ωμοφάγος γεννιέσαι ή γίνεσαι;


Πόσο εύκολο είναι όμως για όλους εμάς, που χρόνια τώρα μεγαλώναμε με τα πλούσια φαγάκια της μαμάς, τα τροφαντά κρέατα από το χωριό, τα σουβλιστά αρνιά το Πάσχα και όλα αυτά τα παραδοσιακά και μη, να αρχίσουμε τώρα να βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους να ζούνε τρώγοντας φυτρωμένους σπόρους και κρακεράκια λιναρόσπορου; Για πολύ κόσμο ίσως να φαίνεται αδιανόητο, περίεργο, ίσως να το χλευάζουν, ίσως και κάποιοι να θέλουν να το ακολουθήσουν αλλά διστάζουν, μπορεί να τους φαίνεται ακατόρθωτο να αλλάξουν μέσα σε μια ημέρα διατροφικές συνήθειες!
 

Η Αλεξάνδρα, ωμοφάγος και food blogger, άλλαξε διατροφικές συνήθειες μέσα σε μια μέρα πριν από έξι χρόνια, όταν διάβασε κάτι σχετικό που της τράβηξε την προσοχή. Αποφάσισε να σταματήσει να τρώει οτιδήποτε ζωικό, μαγειρεμένο ή τυποποιημένο, για να δει πώς θα επηρεάσει αυτό την φυσική και ψυχική της κατάσταση. Δεν έκανε πίσω ούτε μια στιγμή. Ο οργανισμός της καλοδέχτηκε την αλλαγή και τα θετικά αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Πιο υγιής εμφάνιση, καθαρό δέρμα, ενέργεια! Σύντομα άρχισε να καταπιάνεται με συνταγές για να εμπλουτίσει τη διατροφή της και με χαρά διαπίστωσε ότι μπορεί να φτιάξει αριστουργήματα, τα οποία απολαμβάνουν ακόμα και οι φίλοι της που δεν είναι ωμοφάγοι! Διαθέτει φαντασία και… νόστιμες ανησυχίες, οπότε στο προσωπικό της blog με το λαχταριστό όνομα Chocamole, μπορεί να βρει κανείς υπέροχες ιδέες «για χορτοφάγους-ωμοφάγους, για διαβητικούς, για όσους νηστεύουν, για άτομα με υψηλή χοληστερίνη ή με δυσανεξία στη γλουτένη ή λακτόζη, μα πάνω απ’ όλα για όλους όσοι αγαπούν το σώμα και το περιβάλλον τους». 

Ωμοφαγική τούρτα Nocciola


(από την Αλεξάνδρα)
Υλικά για τη βάση:
1/2 κούπα ωμά φουντούκια
1/2 κούπα καρύδα τριμμένη
1 κ.σ κακάο
1 κ.σ μέλι ή σιρόπι αγαύης
1 κ.σ cacao nibs
1/2 κ.γ εκχύλισμα φυσικής βανίλιας
λίγο θαλασσινό αλάτι
Για την κρέμα σοκολάτας:
2 κούπες ωμό κάσιους
1/2 κούπα μέλι ή αγαύη
1 κούπα ωμό κακάο
1/4 της κούπας νερό
1/4 της κούπας βούτυρο καρύδας
1/4 της κούπας βούτυρο κακάο
3 κ.σ εκχύλισμα φυσικής βανίλιας
100 γρ. ωμά φουντούκια
1/4 κ.γ θαλασσινό αλάτι


Εκτέλεση


Για τη βάση: Βάλτε σε ένα μούλτι τα φουντούκια και αλέστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέστε και την καρύδα και αναμείξτε την με τη σκόνη φουντουκιού. Προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε τα μέχρι να ανακατευτούν όλα μαζί καλά.
Για την κρέμα σοκολάτας: Βάλτε τα κάσιους, το νερό και το αλάτι σε ένα δυνατό μπλέντερ και χτυπήστε καλά μέχρι να σπάσει τελείως το κάσιους. Προσθέστε το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και το κακάο και χτυπήστε καλά, μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά και να γίνει το μείγμα λείο και κρεμώδες. Προσθέστε στο τέλος  το βούτυρο καρύδας και το βούτυρο κακάο και αναμείξτε ξανά. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τη βάση, προσθέστε και τα φουντούκια, ανακατέψτε να πάνε παντού και βάλτε τη τούρτα στο ψυγείο για 8 ώρες τουλάχιστον.
Εάν χρειαστεί προσθέστε 1/2-1 κ.γ νερό γιατί θέλουμε να κολλάει το μείγμα στα δάχτυλα όταν το πιέζουμε. Ρίξτε το μείγμα σε ένα κυλινδρικό τσέρκι 20εκ και πιέστε το ελαφρά και ομοιόμορφα με τα δάχτυλα.


Tip: Τα πιο σπάνια υλικά μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

Η Κωνσταντίνα, από την άλλη, νιώθει ότι γεννήθηκε ωμοφάγος! Πιστεύει ότι ο ίδιος ο οργανισμός μας είναι αυτός που μας καθοδηγεί στο τι χρειάζεται πραγματικά, αρκεί να του δώσουμε την ευκαιρία να «ακουστεί». Να νιώθουμε το σώμα μας και τις ανάγκες του, να μη διστάζουμε να τολμήσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που μας έμαθαν. Ήθελε αυθόρμητα, από την εφηβική της κι όλας ηλικία, να ξεκινήσει την χορτοφαγία, όμως οικογενειακοί λόγοι δεν της επέτρεπαν κάτι τέτοιο.  Οταν τελικά αυτονομήθηκε, στα φοιτητικά της χρόνια, ακολούθησε αποκλειστικά την χορτοφαγική διατροφή κι έπειτα, περιστασιακά, την ωμοφαγία. Το φαγητό για την ίδια σημαίνει σεβασμός προς το σώμα και τον οργανισμό. Δεν είναι απλά ένα μέσο επιβίωσης, αλλά στάση ζωής. Και με απόλυτη σιγουριά, τονίζει, ότι με τη χορτοφαγία και την ωμοφαγία, ο οργανισμός δεν στερείται  πρωτεϊνών, βιταμινών και καλών λιπαρών, γιατί σε πολλές ωμές τροφές υπάρχουν όλα τα απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μας. Αρκεί κάποιος που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή την πορεία, να ενημερώνεται, να διαβάζει, να συζητάει και να αναζητά το καλύτερο για τον οργανισμό του. Φυσικά, έχει φίλους και συναναστρέφεται ανθρώπους που δεν ακολουθούν την ίδια διατροφή, όμως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα στις διαπροσωπικές της σχέσεις. Αν πάει σε κάποιο εστιατόριο, θα παραγγείλει μια σαλάτα. Κι όταν κάποιος απορεί για το τι τελικά τρώει, τον καλεί στο σπίτι για φαγητό ή του χαρίζει απλόχερα μια από τις εξαιρετικές συνταγές της!



Πώς ξεκινάς την ωμοφαγία


Κατά γενική ομολογία, αν κάποιος θελήσει να ακολουθήσει την ωμοφαγία, καλό θα ήταν να περάσει μια δοκιμαστική περίοδο, κατά την οποία θα εντάξει ομαλά τον οργανισμό του σε αυτό το είδος διατροφής, ξεκινώντας από την αφαίρεση οτιδήποτε ζωικού και την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών. Και το σημαντικότερο είναι να ακούει το σώμα του και τις ανάγκες του, όχι το τι επιβάλλει η οικογένεια, η κοινωνία και τι λένε οι φίλοι. Πειρασμοί λέγεται ότι δεν υπάρχουν, όταν είσαι αποφασισμένος να ακολουθήσεις έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Αμφιβολίες και προβληματισμούς συναντάς μόνο όταν δεν είσαι φτιαγμένος γι’ αυτό που πρόκειται να κάνεις. Και αν μάθεις να ακούς τις πραγματικές σου ανάγκες, αυτές θα σε οδηγήσουν στο υποκειμενικά σωστό!




Πηγή: www.athinorama.gr/


Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News